Veel gestelde vragen

Wat moet ik doen om met een hond te gaan wandelen?
Wanneer je met een hond wil wandelen moet je een wandelkaart aanvragen, dit kost 5 euro en is één jaar geldig. Dit is vooral nodig voor je verzekering en zodat wij weten welke honden met wie wegzijn. Wij vragen ook een GSM nummer, zodat wanneer er mensen komen die in een bepaalde hond geïnteresseerd zijn, wij jou kunnen bellen en vragen om terug te komen.                   DUS GSM OP ZAK                                                                                                                                                                                                    Je moet ook in het bezit zijn van een FAMILIALE VERZEKERING

Je moet wel 16 jaar of ouder zijn om met een hond te mogen wandelen.

Zijn de honden in het asiel agressief?
Het is niet zo dat alle honden stout zijn. Wij weten perfect welke honden te vertrouwen zijn en welke niet. Wanneer je komt wandelen of een hond komt adopteren, dan zullen wij wel zeggen of de hond zindelijk is of niet. De honden die durven bijten die zetten we niet ter beschikking voor adoptie of wandeltocht!
Moet ik jullie contacteren als ik een hond vind op straat?

Het is best dat je de politie belt! Zij verwittigen dan het dichstbijzijnde asiel en dan komen wij, of collega’s uit een ander asiel, de hond ophalen. De Hond word gecontroleeerd op CHIP/ TATOU en als hij een heeft en geregistreerd is Contacteren wij  zijn baasje. Hij blijft dan bij ons tot zijn baasje hem komt halen. Als dit niet het geval is zal de hond na de WETTELIJKE 15 dagen  en door ons gechipt en geregistreerd te zijn open staan voor adoptie!     Na deze 15 dagen heeft de eigenaar nog 30 dag en de tijd zijn dier terug te eisen,  als het dier op dat moment reeds geadopteerd is,  kan hij het van de ADOPTANT terug eisen mits betaling van ALLE KOSTEN die ondertussen gemaakt zijn voor het dier.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               EEN GEVONDEN DIER MOET JE BINNEN BRENGEN BIJ POLITIE OF DICHTST BIJZIJNDE ASIEL EN MAG JE  NIET BIJ U HOUDEN

Ik heb enkele kittens, kunnen deze bij jullie terecht?
Als je van onze regio bent dan mag je deze bij ons binnenbrengen. Let op: Voor de kittens  moet je een klein bedrag per nest worden betaald.
Zoeken jullie nog vrijwilligers?
Wij zoeken inderdaad nog vrijwilligers maar dan om met de honden te gaan wandelen.  Dit vooral voor s’morgens, te beginnen om 8u30 à 9u en tot 11u omdat dan alle honden moeeten uigelaten worden en de kennels gepoetst kunnen worden. In de namiddag kan er gewandelt worden tussen 13u en 15u. Hoe meer de honden naar buiten kunnen, hoe gelukkiger ze zullen zijn!

Ook zijn wij op zoek naar een poezen verzorgster die dagelijks onze poezen kan verzorgen,  en de opvolging van de medicatie kan doen .  Meer inlichtingen zijn verkrijgbaar op het nr 052256660

Ondanks omstandigheden moeten wij onze hond /kat wegdoen, wat moeten wij doen om deze hond naar jullie te brengen?

Je breng je hond naar het asiel of je laat de hond ophalen (tegen een vergoeding). Er word dan een AFSTANDSFORMULIER  ingevuld en er staat een prijs op het afstaan van een hond.

Deze prijs varieert naargelang de hond al een EU paspoort  heeft gechipt  / geregistreerd of gevaccineerd is.  Het maakt niet uit van welke regio U bent voor AFSTAND te doen van een HOND.

 

Ondanks omstandigheden moeten wij onze kat wegdoen, wat moeten wij doen om deze kat naar jullie te brengen?

Zoals bij het afstaan van een hond moet er een AFSTANDSFORMULIER  worden ingevuld en moet er een afstands vergoeding worden betaald.

Bij een kat is het eveneens zo,  maar het is wel zo dat daar de prijs berekend word aan de hand van de wettelijke voorschriften zoals CHIP en REGISTRATIE verplicht voor iedereen sinds 01/09/2013,  en of ze reeds GESTERILISEERD of GECASTREERD is verplicht voor iedereen van 01/01/2014  ook bij poezen die normaal niet buiten komen..  Ook moet de kat in het bezit zijn van een EU paspoort waar de voorgeschreven VACCINATIES in vermeld staan.

Helaas is deze prijs hoger dan de AFSTAND van een hond

Ik heb verwaarloosde dieren zien staan, andere dan katten of honden. Kan ik hiervoor bij jullie terecht?

In dit geval neem je best contact op met de Milieu dienst van uw gemeente en of de politie. Wij kunnen uiteraard geen schapen, kalfjes of dergerlijke opvangen maar wij kunnen wel komen inspecteren. En indien nodig helpen zoeken naar opvang.  Dit moet echter ook steeds via Milieu dienst of de politie gaan.

Merkt u dat er dieren verwaarloosd of mishandeld worden? Dan kunt u dat melden aan de overheid,  via de WEBSITE  van DIERENWELZIJNVLAANDEREN.

Lokale politie

In de volgende gevallen, neemt u best contact op met de lokale politie (externe website):

  • de situatie is dringend
  • of u kent de eigenaar van de dieren niet
  • of de dieren zijn gevaarlijk (bijvoorbeeld bijtende honden).

Meldingen van lawaaihinder (bijv. blaffende honden) of geurhinder zijn voor de gemeente of de lokale politie.

Meldpunt van verwaarloosde of mishandelde dieren

Problemen met dierenwelzijn in Vlaanderen kunt u melden aan de dienst Dierenwelzijn via het online meldingsformulier voor verwaarloosde of mishandelde dieren (externe website), maar alleen als u de eigenaar van het dier kent.

www.dierenwelzijn.vlaanderen.be/dierenverwaarlozing-of-mishandeling-klacht-indienen

Kent u de eigenaar niet of is de situatie heel dringend, dan neemt u best contact op met de lokale politie (zie hierboven).

Probeer het formulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen. Dit is belangrijk om het dier snel te kunnen vinden. Anonieme meldingen kunnen niet behandeld worden, maar discretie wordt verzekerd.

Wat kunt u melden?

  • Dierenmishandeling in woningen, kwekerijen, dierentuinen, asielen, weides, pensions, kermissen, …
  • Problemen met de verkoop van dieren.
  • Katten en honden die door particulieren te koop worden aangeboden op sociale media (bijv. Facebook) of zoekertjes-websites (bijv. Kapaza).

Dieren in Brussel of Wallonië

In Brussel kunt u problemen met dierenwelzijn melden bij Leefmilieu Brussel (externe website).
In Wallonië kunt u problemen met dierenwelzijn melden bij de Unité Bien-être animal (UBEA) (externe website).

Als je nog vragen hebt.

Aarzel niet ons te contacteren via onze contact pagina of dierenwereldkruis@skynet.be

022