5 tips om een scheiding gemakkelijker te maken voor je hond.

We staan er niet altijd bij stil hoe stresserend ingrijpende veranderingen kunnen zijn voor een huisdier. Zoals een echtscheiding. “Honden vormen een band met mensen, en als die verbroken wordt kan dat pijn doen net als bij mensen”, zegt dierenexperte Mary Burch.

Er bestaat niet één vlekkeloze manier om je hond feilloos door de scheiding te loodsen, maar er bestaan wel enkele tips om het gemakkelijker te maken.

 

1) Bij gedeelde voogdij , is het belangrijk de hond te laten wennen aan de tijd die hij met de baasjes apart doorbrengt. Als je hem achterlaat bij de ex, maak er dan weinig spel rond: een snelle uitwisseling met eventueel een aai bij het afscheid volstaat. Bij het oppikken, begroet je de hond ook kalm. Dit leert de hond dat de scheiding niet iets is om angstig op te reageren of bang voor te zijn. Draait de hondenwissel elke keer uit in ruzie met je ex, tranen en zoek je troost bij de hond, dan loop je meer kans op problemen.
2) Hou vast aan de normale routines: voedertijd, wandeltijd en aantal snoepjes. Probeer hier ook een akkoord mee te bereiken met de ex, zodat de hond bij de wissel niet steeds in de war geraakt.
3) Een scheiding brengt meestal een verhuis met zich mee. Het is gemakkelijker voor je hond om zich thuis te voelen als hij iets vertrouwds om zich heen heeft: een kussen of deken, een speeltje waar hij gehecht aan is.
4) Ook een nieuwe partner kan voor stress zorgen bij de hond. Probeer eerst een ontmoeting op neutraal terrein, zoals tijdens een wandeling en dan in de veilige omgeving.
5) Blijft de hond bij één partner, maar treurt die duidelijk om de ex, overweeg dan af en toe een ontmoeting op neutraal terrein. Denk hierbij in het belang van de hond: is hij duidelijker gelukkiger door die ontmoetingen, overweeg dan de voogdijschap toch te delen. Al geldt ook het omgekeerde: wordt de hond duidelijk gestresseerd van de wissel, dan is het tijd om de juiste beslissing te nemen.